18. novembra 2022 praznujemo dan slovenske hrane

Tudi letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk je za otroke postal poseben praznik: »Zajtrk z mlekom – super dan!« 

 

ZAHVALA ZA PODARJENE MLEČNE IZDELKE

Pri izvedbi praktičnih delavnic izdelave Žagarjevega namaza iz mlečnih izdelkov in plevela kakor tudi drugih mlečnih jedi v vseh razredih predmetne stopnje sta nam prijazno pomagali dve kmetiji.

Skuto in jogurte nam je podarila kmetija Novak iz Prebačevega, ki se se ukvarja s živinorejo, poljedelstvom ter predelavo mleka v mlečne izdelke. Svoje izdelke poskuša prodati lokalnim kupcem na svojih avtomatih v bližnji okolici. Njihovo glavno vodilo so kvalitetni izdelki ter trajnosten odnos do narave.

Sladko in kislo smetano pa so nam pripeljali iz Zavrha pod Šmarno gore, kjer ima kmetija Mis že tristo letno tradicijo pridelave mleka in mlečnih izdelkov s poudarkom na znanju in predanem odnosu do vzreje krav molznic. Ker se govedo več kot polovico leta prosto pase na pašnikih, je mleko odličnega okusa, vrhunske kakovosti, primerno za pitje kot tudi za pripravo svežih mlečnih napitkov in jedi.

 

 

 

 

 

PRISPEVKI RAZREDOV

V 2. c smo se pogovarjali o pomenu zajtrka, preučevali čebele, prebrali Mančkovo slikanico Čebela Medka, se pogovorili o tem, kje dobimo mleko in izdelamo mlečne izdelke ter izdelali pašnik. Vmes smo zaplesali Čebelji ples Romane Kranjčan.

V petih razredih smo izdelovali plakate na temo »Zajtrk z mlekom – super dan!« in spesnili Mlečno pesem.

V vseh šestih razredih smo delali sadno kupo.

V sedmih razredih smo delali sadna nabodala, sadne jogurte in smoothije.

V osmih razredih smo sladko smetano stepli v maslo in mu dodali zelišča (drobnjak, peteršilj, sladki komarček), plevele (navadno zvezdico, regačico), orehe, začimbe v prahu. Zeliščno maslo smo potem ponudili zaposlenim v šoli. Oblikovali smo tudi oglas za šolski časopis.

V devetih razredih smo izdelovali Žagarjev namaz, ki naj bi ga učenci jedli enkrat mesečno za šolsko malico. V skuto smo dodali kislo smetano, zelišča (drobnjak, peteršilj, sladki komarček), plevele (navadno zvezdico, regačico), orehe in začimbe v prahu. Namazom smo dali univerzalna imena, potem pa še posneli  oglas za namaz.

 

OGLASI ZA SKUTNI NAMAZ S PLEVELI

ZDRAV KOT RIBA

UM-NAMAZ

ŽIVA ENERGIJA

ANTI-ANGINA SMOOTHIE

 

PLAKATI – SREČNE KRAVE