Začetnik in pobudnik vsakoletnega štafetnega teka miru s plamenico, imenovan »Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run« je indijski duhovni učitelj, glasbenik, literat, umetnik in športnik, Sri Chinmoy (Šri Činmoj), ki je svoje življenje posvetil stremljenju človeštva.
Mednarodna ekipa tekačev že od leta 1987 dalje, ko je Sri Chinmoy ustanovil sedaj najdaljši in največji štafetni tek za mir na svetu, vsako leto teče s plamenico po vsem svetu, tudi preko Slovenije. Letošnji evropski del Teka miru se je začel 6. marca v Vatikanu in je preko Italije nadaljeval pot v Slovenijo in nato proti Hrvaški.
Letos je koordinatorka za Slovenijo, Narmadyuti Jasmina Ridzi, vabilo k sodelovanju naslovila tudi na našo šolo z besedami: »Mir že dolgo ni bil tako zelo pomemben kot je v današnjem času. Zanj si moramo prizadevati na vsakem koraku. Tega se zavedajo mednarodni tekači miru, ki vsak svoj korak namenijo miru. Nosijo sporočilo, da vsak od nas lahko nekaj stori za mir. Da se mir začne v naših srcih in od tam širi naprej. Podprite jih na poti skozi Slovenijo. Vabimo vas k sodelovanju, na način, da na vaši šoli pripravite dobrodošlico in kratek sprejem mednarodnemu timu Tekačev miru in se tako pridružite skupnim
prizadevanjem za mir« Vabilo je prebrala tudi učiteljica 3. c, Klavdija Remic, ki je v trenutku dobila neverjetne ideje za izpeljavo dogodka na naši šoli in z veseljem, polna energije prevzela organizacijo in
koordinacijo priprav na dogodek. K sodelovanju pri tem projektu so takoj pristopile učiteljice prve triade, predvsem Gabi Čimžar, Klavdija Debelak, ki je povezovala potek prireditve in Maja Kejžar, ki je na prireditvi poskrbela za prevajanje iz angleščine v slovenščino in obratno. Razredničarke prvih, drugih in
tretjih razredov so oblikovale plakate in uredile panoje v avli, vse v znamenju miru, prav tako pa je Sabina Kolman poskrbela za dekoracijo predprostora šole, avle v pritličju in prireditvenega prostora v telovadnici, ob pomoči Klavdije Debelak in Mete Zibelnik. Dva tedna in pol so potekale priprave na dogodek, pri katerem so se vabilu k podpori in sodelovanju na prireditvi, ki je bila 25. 4. 2024, odzvali vsi učenci, vodstvo in učitelji naše šole. Za organizacijo pogostitve gostov je poskrbela Martina Kern, ki je tudi oblikovala spletno stran mednarodnega projekta Tek miru.
Plamenico je od mednarodne ekipe tekačev, prevzel gospod ravnatelj, Marko Popit, nosili pa so jo tudi učenci Jan Bajželj, Luka Repnik, Bojan Pauković, Miha Repnik, Pija Wagger, Katarina Zajec in Rok Bajželj.
Tekači so na naši šoli z učenci podelili misli o miru in harmoniji ter o tem kaj lahko vsak od nas, tudi tisti najmanjši, stori za mir na tem svetu.
Po prireditvi so se tekačem pridružili tudi nekateri učenci in učitelji naše šole in jih spremljali krajšo pot na teku miru po Kranju od koder so potem mednarodni tekači tekli dalje po poti teka miru.

Prispevek je pripravila Sabina Kolman, učiteljica ZGO, LUM in DKE

***

Učenci so ves mesec o miru razmišljali in ustvarjali tudi pri predmetih računalništva in ustvarili kratke animacije, ki so jih združili v film, ki se je predvajal v šolski avli.

Martina Kern

FILM – TEK MIRU

***

Bolj kot vse besede, pa so zgovorne slike našega dogodka, na katerega smo vsi ponosni, ki so jih ujeli v objektiv različni fotografi  . . .

***

Hvaležni smo tudi prijaznim sponzorjem: FOTO GM-u, Soviti in Conditusu, ki so podprli naš dogodek. Za pogostitev sta poskrbela Sovita in Conditus, za fotografijo platana pa FOTO GM.