PREDSTAVA PREPELKA – ZGODBA ZA VSO DRUŽINO

V petek, 27. 9. 2024 smo si vsi učenci od 6. do 9. razreda v Slovenskem mladinskem gledališču Ljubljana ogledali gledališko predstavo Prepelka – zgodba za vso družino. Pred odhodom smo se v šoli seznanili oziroma ponovili vsebino klasične pravljice Pepelka, saj je nekateri še niso poznali ali pa malo pozabili. Pogovarjali smo se tudi o bontonu vedenja v gledališču.

Predstavo Prepelka je avtor Andrej Rozman Roza priredil po klasični pravljici. V tej je Pepelka dobila ime zaradi pepela, v katerem spi. Sodobna Prepelka pa ves čas čudovito prepeva. Doletela jo je grozna nesreča, saj so njen dom uničili, izgubila je dom, mamo in brata in se znajde v nezavidljivi situaciji v družini z mačeho in dvema zlobnima polsestrama, kar sodobno izvedbo povezuje s klasično pravljico. A v tej gre Pepelka na ples s princem, v predstavi pa se je udeležila pevskega tekmovanja. Pepelki tu namesto vile in ptičkov pomaga agent za internet … Pritegnil me je odnos med njim in Prepelko na koncu, saj ga nisem pričakovala.

Po mojem mnenju predstava prinaša več sporočil, na primer: naj te ne bo strah, upoštevaj svoje želje, cilje in talente, bodi hvaležen za to, kar imaš …

Zelo so mi bili všeč kostumi, ki so bili precej »odštekani«. Navdušil me je tudi humor v predstavi in veliko glasbe s petjem.

Katarina  Zajec, 9. c